Portal Rasmi

Penyata Gaji – Semakan Slip ePenyata

by Admin Penulis on February 9, 2020

Jom hari ni Cik Yaya nak cerita sikit pasal ePenyata ni untuk rujukan semua ya terutama kepada mereka yang bekerja makan gaji. E-Penyata Gaji adalah satu sistem yang dicipta bagi mengakses penyata gaji secara atas talian (online) bagi Kakitangan Kerajaan diperingkat Persekutuan seperti Jabatan Pelajaran, Jabatan Kewangan, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan dan […]

{ 0 comments }

eOperasi | Login Sistem Kemaskini Maklumat Guru

by Admin Penulis on February 9, 2020

Hai, hari ni Cik Yaya nak kongsi padal eOperasi ye. Kepada kakitangan kerajaan yang memegang jawatan sebagai guru atau pentadbir sekolah di Malaysia, terdapat satu sistem yang diberi nama eOperasi. Tahukah korang apa itu eOperasi? cikyaya.my akan kongsikan kepada korang mengenai eOperasi dan cara untuk logmasuk ke sistem tersebut. Apa Itu eOperasi? eOperasi adalah salah […]

{ 0 comments }

HRMIS 2.0 | Login & Panduan

by Admin Penulis on February 9, 2020

Kepada semua kakitangan kerajaan mahupun penjawat awam di kementerian serta jabatan pelbagai sektor, pernahkah tak korang tahu pasal sistem HRMIS ni? Cik Yaya akan kongsikan kepada korang semua lebih lanjut mengenai HMRIS seperti cara logmasuk dan lain-lain. Stay tuned! Apa Itu HRMIS? HMRIS atau Sistem Pengurusan Maklumat Sumber Manusia merupakan satu portal yang diuruskan oleh […]

{ 0 comments }

LPPSA – Permohonan Pinjaman Perumahan Kerajaan

by Admin Penulis on February 9, 2020

Bagi kakitangan awam yang membuat pinjaman dari Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA), korang semua boleh membuat semakan secara atas talian (online) dan juga SMS ye. Sejak 1 Januari 2016, Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) telah dijenama semula menjadi Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Cik Yaya Β akan kongsikan kepada korang mengenai langkah untuk membuat semakan […]

{ 0 comments }

eMaklum | Semak Penyata Gaji

by Admin Penulis on February 9, 2020

Hai, nak tahu tak? Penyata gaji amatlah penting terutama sekali jkalau korang nak membuat pinjaman bank sama ada bagi pembelian rumah, kereta atau lain – lain. Sebelum korang log masuk ke sistem e-Penyata Gaji dan Laporan Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM), sila baca terlebih dahulu mengenai eMaklum yang cikyaya nak kongsikan ni ye. eMaklum Penyata […]

{ 0 comments }

eFilling LHDN – Panduan Lengkap

by Admin Penulis on February 9, 2020

Cik Yaya baru je start bisnes 6 7 bulan lepas. Alhamdulillah perniagaan semakin berkembang dan maju. Jadi sebagai seorang rakyat Malaysia yang bertanggungjawab, cehh, I pun kenalah start declare & bayar cukai pendapatan, ye dak?Β  Korang masih tertanya-tanya bagaimana cara untuk mengisi eFilling bagi pengiraan cukai? So dalam artikel ni I nak share kepada korang […]

{ 0 comments }

MyASNB Login & Cara Pendaftaran

by Admin Penulis on February 9, 2020

Cik Yaya nak tanya, adakah korang semua salah seorang pemegang buku unit ASNB? Tahu tak yang korang boleh menguruskan akaun korang menggunakan hujung jari sahaja! Saya pasti ramai yang akan suka dengan pembaharuan ini kerana kebanyakkan daripada kita akan sentiasa menggunakan telefon. Oh selain daripada telefon pintar, korang juga boleh mengakses menggunakan komputer. Tapi bagaimana […]

{ 0 comments }

ePangkat KPM 2020 | Login & Semakan

by Admin Penulis on February 9, 2020

Pernahkah tak korang dengar pasal ePangkat? Saya rasa ramai lagi yang masih tertanya – tanya apa itu ePangkat? apa fungsi ePangkat? Dan bagaimana cara menggunakan sistem ePangkat ini? So kat sini, saya nak kongsikan sikit kepada korang melalui artikel ini mengenai ePangkat sebagai rujukan korang semua di masa hadapan. Apa Itu e-Pangkat KPM? Untuk makluman […]

{ 0 comments }

Uols pernah taw tak yang uols boleh buat semakan penyata KWSP ni secara online je? Eh caruman KWSP boleh check online ke, bukan kena pi kaunter ke baru boleh check? Haaaa inilah Cik Yaya nak share kat uols pasal cara mudah nak buat semakan caruman KWSP ini. Atau ada orang panggil sebagai caruman EPF. Samaje […]

{ 0 comments }

Saps Ibu Bapa

by Admin Penulis on February 2, 2020

Saps Ibu Bapa | SAPS Ibu Bapa dan Guru (SAPS NKRA) diwujudkan bagi tujuan untuk mengumpul, menyimpan serta menganalisis data peperiksaan dalaman bagi setiap sekolah di Malaysia. Melalui kaedah ini para ibu bapa serta penjaga dapat mengetahui keputusan peperiksaan anak mereka melalui sistem ini. cikyaya.my akan kongsikan kepada anda semua mengenai sistem SAPS Ibu Bapa […]

{ 0 comments }